Je werkplek opvrolijken – 4 tips

Misschien zit je dag in, dag uit achter hetzelfde troosteloze bureau in een grauw kantoor. Of misschien heb je de logeerkamer ingericht als thuiswerkplek zolang de coronacrisis duurt. En je merkt nu elke dag opnieuw dat je in een saaie, kille, onpersoonlijke werkomgeving verkeert. Natuurlijk kan je doorbijten en je extra hard op je werk concentreren.

Maar je kan ook met een paar snelle en betaalbare veranderingen je directe omgeving een stuk warmer en vrolijker maken. Dat komt ten goede aan je humeur, vermindert werkstress en verhoogt je productiviteit. Dit zijn 4 simpele tips om je werkplek op te vrolijken!

1. Hang posters op

Wat is de snelste manier om een doodsaaie muur te bedekken met inspiratie? Een poster is groot, aantrekkelijk en goedkoop! Kies één of meer mooie posters die iets voor jou persoonlijk betekenen of die gewoon mooi zijn en nieuwe motivatie geven. Een poster van dat tropische strand waarvoor jij geld aan het verdienen bent. Een kunstwerk dat je collega’s een nieuwe dimensie van jou laat zien en de aanleiding geeft tot betere gesprekken bij de koffieautomaat. Of een poster met een aanmoedigende spreuk – jij gaat van jouw werk een succes maken, elke dag weer.

2. Zet planten neer

Planten zijn mooi, geven zuurstof en hebben rustgevende vormen en tinten. Bovendien groeien ze, zodat je op je werkplek iets hebt om te verzorgen en groter te zien worden. Er is een goede reden dat plantenbakken zo vaak in kantoren worden geplaatst – ze veranderen een vrij klinische omgeving snel in een levendige, speelse kantoortuin. Je kan ook elke week of maand een nieuw plantje aan je collectie toevoegen, als een soort kalender die het verloop van je baan weergeeft.

3. Zet je favoriete foto’s neer

Je bent niet bepaald de eerste die foto’s van zijn geliefden of favoriete momenten op zijn bureau plaatst. Maar zulke foto’s hebben een groot effect – één blik erop en je bent weg van die naderende deadline of moeilijke klant. Een foto is een krachtige reminder dat je ook een eigen leven hebt. Daardoor kan je alle ups en downs van het kantoorbestaan weer even relativeren. Laat je leukste foto’s dus afdrukken, en zet ze in nette lijstjes zoals je die in de webshop van Dear Sam tegenkomt.

4. Personaliseer je hulpmiddelen

De meeste kantoren leveren alleen basisbehoeftes voor het kantoorwerk, en dat zijn zelden de leukste of nuttigste. Zeker niet als jouw baas gelooft in het ‘paperless office’! Ga eens na wat jij nou echt nodig hebt om lekker te werken. Potloden in verschillende hardheden? Speciale pennen? Notitieblokjes of een bijzonder toetsenbord? Een apart schriftje voor elk project, of een opbergmeubeltje met laatjes? Koop ze en maak jouw werkplek praktischer en meer van jouzelf. Daar werk je met meer plezier en kom je tot betere resultaten!