De eerste indruk is belangrijk

Mensen hebben vaak niet in de gaten hoe belangrijk een eerste indruk is, zeker op het zakelijke vlak. In de eerste paar minuten wordt vaak al aangevoeld of de persoon in kwestie iemand is waarmee men zaken zou willen doen. Natuurlijk kan het beeld van de betreffende persoon naderhand bijgesteld worden, maar het is wel zo prettig als die eerste indruk positief uitvalt, vooral wanneer het om een zakelijk contact gaat.

Vriend of vijand

Mensen zitten eigenlijk heel simpel in elkaar. Het meest primitieve deel van onze hersenen geeft automatisch een signaal af – positief of negatief – wanneer er een nieuw (zakelijk) contact gelegd wordt. Deze auto-respons stamt nog uit de tijd dat onze voorouders ogenblikkelijk moesten inschatten of het om een vriend of een mogelijke vijand ging. Een eerste indruk is dus belangrijk en zeker niet iets om te onderschatten. Als deze indruk negatief uitvalt is er sprake van een obstakel waarmee je op een intelligente manier om zult moeten gaan.

Hoe je een goede eerste indruk maakt

Er zijn een groot aantal zaken die een eerste indruk op positieve wijze kunnen beïnvloeden. Hieronder volgen enkele belangrijke hints die je kunt toepassen om met succes een nieuw zakelijk contact te leggen.

  • Wees in ieder geval op tijd. Hiermee toon je respect voor de waardevolle tijd van een ander.
  • Draag de juiste kleding. Een formeel kostuum toont beter dan een informele outfit.
  • Leg geen mobiel met een kapot of slordig telefoonhoesje op tafel. Kies liever een van die duurzame en fraaie telefoonhoesjes die een bepaalde elegantie uitstralen. En zorg ervoor dat je telefoon uit staat.
  • Tover een glimlach op het gezicht en probeer oogcontact te maken, tenzij dit ongepast is vanwege een bepaalde cultuur.
  • Spreek mensen aan met u en met de achternaam. Spreek duidelijk, maar niet te hard.

Verkijk je er niet op

Deze hints lijken misschien vrij simpel, maar voor een toekomstige zakenpartner of een werkgever die uit meerdere personen kan kiezen, kunnen dit soort zaken doorslaggevend zijn. Op een werkplek wordt nu eenmaal etiquette toegepast en sommige mensen hechten veel waarde aan bepaalde sociale omgangsvormen. Als jij de ander op geen enkele manier ergert, geef je die persoon als het ware een comfortabel gevoel en dat speelt zeker mee om persoonlijk succes te boeken. Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol, zoals competentie en bepaalde vaardigheden, maar dat soort zaken komen na die eerste indruk aan bod.