Beroep: schimmelbebestrijder

Een schimmelbestrijder gaat groeiende schimmels en zwammen in of buiten gebouwen tegen. Deze organismen kunnen flink wat overlast veroorzaken, verslechteren het leefklimaat en kunnen tot grote schade leiden. Een schimmelbestrijder verwijdert schimmels en kan de omstandigheden in een huis of een bedrijf zo veranderen dat ze niet terugkeren.

Wat een schimmelbestrijder doet

Deze vakman vernietigt schimmelplekken en zwammen. Afhankelijk van de soort en de omvang van het probleem verwijdert hij de plakkaten met een hogedrukreiniger of fysieke methoden. Hij behandelt de plekken met fungiciden (schimmeldodende middelen), impregneert oppervlakten en verwijdert desnoods delen van het interieur. Ook geeft hij adviezen op het gebied van ventilatie, isolatie en renovatie, zodat schimmels permanent buiten spel kunnen worden gezet.

Waarom zijn werk belangrijk is

Schimmels groeien in een vochtige omgeving en laten daar schimmelsporen in de lucht los. Deze microscopische deeltjes kunnen bij mens en dier voor schimmelinfecties, ademhalingsproblemen en andere aandoening zorgen. Schimmels beschadigen ook het interieur en tasten meubels, tapijten, houtwerk en voedselvoorraden aan. Bepaalde hardnekkige soorten zoals de huiszwam kunnen in hoog tempo houten constructies aantasten, wat op den duur het pand onveilig maakt. Sloop kan dan de enige oplossing zijn.