Waar je op moet letten bij het huren van een kantoorpand

Zakenlieden hebben een bedrijfspand nodig. Bij bedrijven gaat het om kantoorruimte waar de medewerkers aan een bureau kunnen werken. Als beginnend bedrijf is het een behoorlijke investering om een kantoorpand te kopen. Daarom kiezen de meeste ondernemers er in eerste instantie voor om een kantoor te huren.

Voordat je een pand gaat uitzoeken is het raadzaam om jouw wensen op een rijtje te zetten zodat je deze kunt meenemen in jouw zoektocht naar een geschikt pand. Uiteraard is de grootte van het pand belangrijk: kijk naar het aantal kantoormedewerkers en vervolgens naar de ruimte die nodig is per persoon. Houd daarbij rekening met het feit dat sommige mensen fulltime werken en anderen parttime en denk ook aan flexplekken. Voor de werkefficiëntie en het werkplezier van de medewerkers is een kantoor met veel licht bevorderlijk.

Indien je maar weinig werkruimte nodig hebt zou je er ook voor kunnen kiezen om een kantoor te delen met een ander bedrijf. In dat geval is het wel wenselijk dat beide bedrijven enigszins op elkaar aansluiten. Ten eerste is dat voor de klanten erg prettig, maar ook voor het bedrijf zelf is een netwerk van verschillende bedrijven die elkaar aanvullen ideaal.

Er komen steeds meer ZZP’ers op de arbeidsmarkt. De verhuurders van kantoorruimtes hebben voor deze groep mensen een perfecte oplossing bedacht: zij kunnen gebruikmaken van een bureau in een kantoortuin. Indien je alleen werkt kun je natuurlijk ook thuis gaan werken. Toch geven veel mensen er de voorkeur aan om juist buiten de deur te werken omdat er dan geen sprake is van afleiding en er een strikte scheiding tussen werk en privé gehandhaafd kan worden. Als je ook nog eens zakelijke gesprekken moet voeren is het helemaal verstandig om een kantoorruimte te huren. Veel kantoortuinen hebben een aparte kamer die in overleg geboekt kan worden door de zakenlieden die er werken.

De ligging van het kantoor is ook van groot belang. Voor medewerkers is het uiteraard fijn als het woon-werkverkeer minimaal is. Daarnaast moet het pand voor eventuele klanten gemakkelijk te vinden zijn. Verreweg de meesten kantoren zijn dan ook rondom de stadskern en in de buurt van een station gesitueerd. Als er sprake is van klantcontact zul je als ondernemer bovendien moeten letten op de buitenkant van het pand. Het is tenslotte de eerste indruk die klanten van je bedrijf krijgen ook al gaat het om een gehuurd kantoorpand.