Beroep: ongediertebestrijder

Een ongediertebestrijder verdelgt plaagdieren in en buiten huizen en bedrijven. Insecten, knaagdieren en ander kleine wezens kunnen zich snel vermenigvuldigen en een bedreiging vormen voor voorraden en de hygiëne. Een ongediertebestrijder is getraind om deze dieren te doden en zo (verdere) schade te voorkomen.

Wat een ongediertebestrijder doet

Deze professional doodt schadelijke dieren en voorkomt dat ze terugkeren. Hij spoort de dieren op, doodt ze met gif, vallen, gas of andere methoden, en blokkeert toegangswegen om een nieuwe vestiging van de dieren te voorkomen. Hij bestrijdt onder andere kakkerlakken, bedwantsen, kevers, houtworm, muizen en ratten.

Eén van de kenmerken van plaagdieren is dat ze zich heel snel vermenigvuldigen, waardoor een paar dieren binnen korte tijd tot een grote plaag kunnen uitroeien. Een ongediertebestrijder heeft de kennis om dit te voorkomen.

Waarom zijn werk belangrijk is

Insecten en knaagdieren vreten voedsel aan en maken dat onverkoopbaar, met flinke schadeposten tot gevolg. Ze hebben een negatieve impact op de hygiëne van een woning of bedrijf, en kunnen ernstige ziekten overbrengen op mens en dier. Sommige soorten zoals houtworm en boktor kunnen het skelet van (monumentale) gebouwen aantasten en sloop noodzakelijk maken.